LIVE TEXT | Război în Ucraina. Manevre rusești pe frontul informațiilor. ISW: Rezultatele contraofensivei ucrainene nu apar după o zi

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Manevre rusești pe frontul informațiilor. ISW: Rezultatele contraofensivei ucrainene nu apar după o zi

Este cea de-a 191-a zi a războiului din Ucraina. Experții AIEA vor să rămână la centrala nucleară Zaporojie, potrivit liderului delegației, Rafael Grossi. Copiii ucraineni s-au întors joi la școală. Au fost redeschise doar școlile care pot fi utilizate și cele din zone neafectate de război.

Contraofensiva ucraineană este în plină desfășurare FOTO Profimedia

UPDATE 05.52 Propagandă rusă despre ofensiva „eșuată” instantaneu

Occidentul nu ar trebui să ia în serios operațiunile de „informare” rusești care prezintă contraofensiva ucraineană din regiunea Herson ca fiind eșuată aproape instantaneu sau care descriu Ucraina ca pe o marionetă neputincioasă a maeștrilor occidentali pentru că a lansat-o în acest moment. Ministerul rus al Apărării a început să desfășoare o operațiune de informare pentru a prezenta contraofensiva Ucrainei ca fiind un eșec decisiv aproape imediat ce a fost anunțată pe 29 august. Câțiva bloggeri militari proeminenți – chiar și bloggeri care au criticat anterior Kremlinul – promovează acest mesaj. Alți milbloggeri promovează, de asemenea, narațiunea conform căreia manipulatorii occidentali ai Ucrainei au împins Ucraina să lanseze contraofensiva prematur și/sau prea târziu din motive „politice” și pentru că Occidentul se aștepta la o contraofensivă.

Operațiunile militare de amploarea acestei contraofensive nu reușesc sau eșuează într-o zi sau într-o săptămână. Oficialii ucraineni au recunoscut de multă vreme că nu au masa absolută de forțe mecanizate care ar fi fost necesară pentru a desfășura o acțiune asemănătoare unui blitzkrieg pentru a distruge apărarea rusă în Oblastul Herson sau oriunde. În schimb, au stabilit condiții propice de atac de luni de zile atacând și perturbând liniile de comunicație terestre rusești (GLOC), punctele de comandă și control rusesc și sistemele logistice rusești din întreaga Ucrainî ocupată de sud-vest. Momentul începerii contraofensivei este în concordanță cu degradarea observată a capacităților rusești în vestul Oblastului Herson, echilibrată cu necesitatea de a începe eliberarea teritoriilor și a ucrainenilor ocupați, cât mai curând posibil. Nu există niciun motiv să suspectăm că momentul a fost influențat material de considerente sau tensiuni nepotrivite.

UPDATE 04.38 Rezultatele contraofensivei ucrainene nu pot să apară instantaneu

Forțele militare care trebuie să desfășoare operațiuni ofensive fără avantajele numerice necesare în mod normal pentru succesul în astfel de operațiuni se bazează adesea pe crearea unor direcții greșite și pe simulații pentru a îndepărta apărătorul de sectoarele pe care se vor concentra eforturile de străpungere și exploatare. Arta unor astfel de simulări este dublă. În primul rând, ele trebuie să fie conduse cu suficientă forță pentru a fi credibile. Cu toate acestea, deoarece sunt simulații, mai degrabă decât atacuri deliberate care se așteaptă să reușească, ele arată adesea ca eșecuri – unitățile atacatoare se vor retrage atunci când simt că l-au convins pe apărător de seriozitatea lor. În al doilea rând, au nevoie de timp pentru a avea efect. Când scopul este de a atrage forțele apărătorului departe de sectoarele de străpungere intenționate, atacatorul trebuie să aștepte până când apărătorul a mutat efectiv forțele. Astfel, va exista probabil o întârziere între operațiunile inițiale de simulare și începerea operațiunilor decisive. Situația din această întârziere poate părea ca și cum atacul a eșuat.

Armata și guvernul ucrainean repetă solicitările de a evita orice raportare sau prognoză a contraofensivei ucrainene, măsură care este esențială dacă acea contraofensivă include direcții false de atac. Desigur, este posibil ca operațiune militară să eșueze, dacă armata ucraineană ar fi făcut o eroare în planificare, calendar sau execuție care va submina succesul operațiunilor sale. Dar situația în care se află Ucraina necesită o operațiune de contraofensivă inteligentă și nuanțată, cu direcții false de atac și progrese atente și controlate. Prin urmare, este mult mai probabil ca în aceste zile foarte de început, ca o contraofensivă de succes să pară a fi blocată sau fără succes cu ceva timp înainte ca succesul ei să devină evident.

ISW și alți analiști care studiază acest război au fost în mod corespunzător precauți și circumspecți în anunțarea apogeului sau înfrângerii operațiunilor ofensive majore ale Rusiei. ISW va aplica aceeași prudență și circumspecție pentru a evalua progresul contraofensivei ucrainene și îi îndeamnă pe alții să facă același lucru.

UPDATE 02.17 Autoritățile ruse au publicat o listă cu locațiile școlilor din zonele ocupate, inclusiv coordonatele precise, avertizând aparent cu privire la posibile atacuri ucrainene împotriva lor, deoarece anul școlar începe la 1 septembrie.

Anunțul ar putea fi pregătirea pentru atacurile rusești cu steag fals asupra școlilor, o explicație a prezenței foarte scăzute sau pentru un alt scop. Ministerul rus al Apărării (MOD) a emis o declarație pe 31 august în care a avertizat că forțele ucrainene se pregătesc să bombardeze școli din regiunile ocupate Donețk, Lugansk, Harkov, Herson și Zaporijia. Ministerul a publicat o listă cu adresele și locațiile exacte ale tuturor școlilor din zonele ocupate ale Ucrainei sub pretextul „asigurării siguranței elevilor și profesorilor”. Această declarație, împreună cu lista școlilor din zonele ocupate, ar putea fi o încercare de a stabili noi condiții de informare pentru trei potențiale cursuri de acțiune la 1 septembrie.

Prima, și cea mai periculoasă, ar putea fi pregătirea trupelor ruse pentru a organiza un atac cu steag fals împotriva infrastructurii educaționale din zonele ocupate din Ucraina și a da vina pe Forțele armate ucrainene pentru atac.

Al doilea scenariu, care este mai probabil, este că autoritățile ruse ar putea stabili condiții pentru a explica înscrierea și frecvența foarte scăzută în școlile conduse de Rusia pe măsură ce începe anul școlar. După cum a raportat ISW pe 30 august, familiile ucrainene cu copii părăsesc tot mai mult zonele ocupate de ruși din Ucraina pe măsură ce se apropie anul școlar. Autoritățile ruse ar putea încerca să amplifice pretinsa amenințare cu bombardamente ucrainene împotriva școlilor pentru a explica nivelurile scăzute de frecventare.

Al treilea scenariu este că autoritățile ruse ar putea încerca să stabilească o listă a unei infrastructuri civile specifice, care ulterior le va permite să folosească școlile identificate ca baze militare, cu așteptarea ca forțele ucrainene să nu țintească infrastructura civilă desemnată.

UPDATE 01.33 Directorul general al AIEA, Rafael Grossi a publicat un videoclip despre rezultatele vizitei sale la ZaporijiaNPP . conform Nexta TV via Twitter.

Acesta a confirmat că nu va rămâne la stație, dar alți membri ai misiunii vor lucra la ZNPP.

UPDATE 00.45 Autorităţile ruse folosesc începutul noului an şcolar pentru a intensifica eforturile de instituţionalizare a eliminării identităţii ucrainene. Autoritățile ruse au continuat să difuzeze materiale educaționale rusești în școlile din zonele ocupate din Ucraina. Autoritățile susținute de Rusia din Sevastopol au sosit în Starobilsk, regiunea Luhansk, pentru a livra școlilor locale rucsacuri și simboluri oficiale de stat ale Federației Ruse.

Șeful Crimeei, desemnat de Rusia, Serghei Aksyonov, a cerut în mod similar educatorilor din Crimeea să intensifice programarea patriotică în școlile din Crimeea, în special să-i învețe pe copii despre decizia președintelui rus Vladimir Putin de a conduce o „operație militară specială” în Ucraina.

Prima lecție care va fi predată în școlile din regiunile ocupate Donețk și Lugansk este orientată pe o schiță a lecției urmează susținerile lui Putin despre „Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, discursurile sale despre recunoașterea Republicilor Popolare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) și începerea „operațiunii militare speciale.”. În aceste discursuri, Putin a respins legitimitatea identității ucrainene, declarând că „este în întregime produsul erei sovietice... formată în ținuturile Rusiei istorice.” El a mai declarat în mod repetat că Ucraina face parte din Rusia și nu poate fi un stat în sine. Legătura explicită dintre programele de învățământ impuse de ruși în școlile ucrainene și aceste discursuri și scrieri fac parte dintr-un efort de ștergere a identității ucrainene în părțile ocupate de ruși din Ucraina prin controlul educațional.

ȘTIRE INIȚIALĂ Grupul de directori pentru neproliferare armelor nucleare al G7 a declarat că încercările Rusiei de a deconecta centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) ar fi „inacceptabile”, înaintea vizitei delegației Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală.

Grupul directorilor G7 pentru neproliferare a remarcat că ZNPP nu ar trebui utilizat pentru activități militare sau pentru depozitarea de material militar. Imaginile din satelit furnizate de Maxar au arătat anterior vehicule de luptă rusești adăpostindu-se sub infrastructura ZNPP foarte aproape de o construcție a reactorului.

Surse ruse și ucrainene au schimbat din nou acuzații de bombardare asupra Enerhodar pe 31 august. Surse sponsorizate de Kremlin au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) asupra clădirii Consiliului orașului Enerhodar, iar oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse a bombardat clădirea într-un efort de a discredita forțele ucrainene înaintea vizitei AIEA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”